Jun 29, 2018
Urban photo race


12 uur, 4 checkpoints, 6 thema's, 18 foto's, 1 stad

Thema 1: Urban fauna
Thema 2: Don't judge a book by its cover
Thema 3: Long time ago
Thema 4: All that glitter is not gold
Thema 5: No rule without exception
Thema 6: Absent minded

Ik kon meedoen aan deze gave photo challenge doordat ik bij profoto een ticket had gewonnen, al vaker twijfelde ik of ik mee wilde doen. Dan vraag je je natuurlijk direct af waarom heb je het niet gedaan, nou eigenlijk heel simpel: ik vond het best een spannend! Toen ik de ticket won, deed ik een sprong van blijheid in de lucht terwijl, mijn hersens tegelijk 'oh help riepen. Des te blijer ben ik dat ik deze kans kreeg, want nu was de drempel erna toe verlaagd en ga ik zeker nog een keer meedoen.

Ik ben wel iemand die zich graag voorbereid, maar tegelijk ook graag alles op zich af laat komen. Ik zal dus niet snel tot in alle kleinigheden uitzoeken hoe alles in elkaar zit, dit levert voor de één juist stress op, bij mij juist niet. Gaat het mis is het oké gaat het goed is het super. Ondanks het feit dat ik niet wist wat ik moest verwachten, was ik vastberaden om op welke manier ook de race te voltooien. Toen halverwege de dag een de pees in mijn voet zei: 'hahaha loopt jij maar lekker verder, ik stop ermee'. Twijfelde ik ook geen enkel moment om het af te maken, al ging het vanaf dat punt wat langzamer en pijnlijker, met m'n schoen nog maar half aan. 

Desalniettemin was het een zware, interessante en leuke ervaring. Binnen 9 uur, en dus ook eerder dan verwacht waren de foto's klaar en leverde ik ze in bij de laatste checkpoint waar mij gevraagd werd of hoe het was en of de thema's goed te doen waren. inmiddels weet je welke thema's er waren en waren sommige wel echt even het nadenken waard. Bij sommige thema's heb ik ook meerdere series geschoten, en ze uiteindelijk niet gekozen, of het een goede keus was zal ik nooit weten. Uiteindelijk vertelde ik dat ik vrij nuchter ben, 'You think, take a shot and move forward'. Ik kan wel aan mijn eigen foto's zien met welk(e) thema('s) ik meer in mijn hoofd had dan ik eruit kon halen op dat moment. 

En dan nu, tromgeroffel, de foto's!


Thema 1: Urban fauna.
Voor dit thema heb ik meerdere foto's gemaakt. Van super leuke dieren in deuropeningen, bij de kapper, ateliers en bars tot stickers met dieren erop. Ik twijfel nog altijd tussen de dieren in de deuropening en deze hieronder. Toch heb ik gekozen om deze in te sturen, ondanks dat het de standaard stadsduif is en daarmee niet het meest baanbrekende onderwerp. De mensen in deze foto's maken voor mij de plaat!

Thema 2: Don't judge a book by its cover.
Dit thema, oh dit thema. Ik wilde er veel mee doen en één ding vooral niet mee doen, namelijk mensen op de foto zetten en dat is gek wat deze zin staat haast synoniem aan je moet mensen niet beoordelen vanaf de buitenkant. De grap hiervan is zodra ik wie dan ook hiervoor op de foto zet, waarbij de kans groot is dat je iemand vraagt die er anders dan 'normaal' uit ziet. Wat doe je dan, juist uitzieken op het uiterlijk en zelf bedenken wat er aan de binnenkant zit. Dit wilde ik absoluut niet maar ik had wel een, voornamelijk gek idee, een poosje geleden kwamen wij bij een hotel, waar ik naar het toilet moest. Als je nadenkt over een wc, heb je een bepaalde gedachte bij hoe een wc eruit ziet, net als ik. Tot ik daar de deur open deed en mijn eerste reactie en ook nog eens hardop was : óh wouw. fontijntjes, handoekjes, marmer. Die zag ik niet aankomen. Naast nog een andere serie ben ik opzoek gegaan naar een wc, die dit gevoel een beetje kon overbrengen. Hé marmer in de parkeer garage wc.


Thema 3: Long time ago.
Voor dit thema had ik o.a. leeftijden in mijn hoofd. kids, volwassene en oudere maar ook vervallen gebieden en onderwerpen. Uiteindelijk zag ik een man slapen op een bankje voor de ijscozaak en toen dacht ik 'je slaapt er alleen als je slaap lang geleden is'. Daarmee begon de zoektocht naar slapende mensen!
Thema 4: All that glitter is not gold
. Wat doe je hier nu mee dacht ik nog. Pak je letterlijk glitter, hoop je mensen tegen te komen die feestelijk zijn of denken dat ze het zijn? Ik besloot al snel dat ik in de P.C. hoofdstraat 'fancy'schoenen op de foto te zetten. Men zegt altijd je schoenen zeggen veel over de persoon die ze draag, wat ook wel leuk was geweest voor Don't judge a book by its cover'. In mijn optiek, zegt al de fancy-heid (ja die heb ik net bedacht) niets, denk hierbij aan de huidige sociale media cultuur waarin alles beter lijkt of is. Because all your glitter aint gold
Thema 5: No rule without exception.
Hierbij moest ik direct denken aan een stel mannen gekleed als Vikingen die ik eerder op de dag had gezien. Al koos ik voor heel wat anders, namelijk prullenbakken. Jaren geleden op de fotoacademie sprak een klasgenoot over hoe zij de afval cultuur van de huidige maatschappij wilde fotograferen, dit heeft ze helaas nooit gedaan zoals ik het in gedachte had, je weet wel op de straat. Ze koos in plaats daarvan om een autosloop te fotograferen en om de zoveel tijd moet ik aan haar denken en vooral als ik ergens afval naast prullenbakken zie liggen. Heel simpel gezegd er zijn ooit prullenbakken bedacht zodat de straten schoner werden, minder ongedierte en ziekte. Ja we hebben het over heel lang geleden maar hé als er geen plek meer is dan maar er naast toch. Als de regel gooi het in de prullenbak niet bestond, dan was er geen uitzondering op.
Thema 6: Absent minded. 
Deze wist ik direct, ik had mijn kaartje nog niet af laten stempelen en zag op hetzelfde plein ene oudere man zitten met zijn telefoon en riep, misschien iets te hard, wat ik wel vaker doe, Ja ik weet het al TELEFOON ZOMBIES. Zo gezegd zo gedaan, daar zijn er genoeg van, veel te veel zelfs. Terwijl ze op de fiets zitten, in de auto, 'gezellig' op het terras zitten. De grap van mijn idee was, dat de mensen elke keer naar boven keken toen ze bij mij in de buurt kwamen hahaha.

De foto's die het niet gered hebben, was het een goede keus. Nobody knows

LINK COPIED